Sokak számára talán meglepő lehet, hogy egy lakberendezéssel foglalkozó blogban miért épp egy pszichológus a riport alanyunk, mi lehet a kapcsolat pszichológia és a lakberendezés között…
Ebben a két dologban rejlő összefüggéseket Rády Eszter pszichológustól kérdezzük, aki többek között egy olyan lakberendezési stúdiónak is tagja, mely tudatosan olyan tereket, otthonokat tervez és alkot, melyekben fontos a személyre szabott design, a megfelelő élettér.

Ebben a két dologban rejlő összefüggéseket Rády Eszter pszichológustól kérdezzük, aki többek között egy olyan lakberendezési stúdiónak is tagja, mely tudatosan olyan tereket, otthonokat tervez és alkot, melyekben fontos a személyre szabott design, a megfelelő élettér, mely által boldogabbá és kiegyensúlyozottabbá válhatunk.

1. Mi volt az indíttatás, honnan jött az ötlet, hogy pszichológusként részben a lakberendezés felé is orientálódj?

Számos alkalommal költöztem már, így sokszor kellett újabb és újabb otthont kialakítanom magamnak. Alapvetően vonzódom a szép dolgokhoz, formákhoz és anyagokhoz. Gyakran előfordul, hogy a klienseimmel, vagy épp egy párterápián, arra terelődik a beszélgetés, hogy jó lenne otthon rendet tartani, átalakítani valamit, ahol több
pozitív energia vesz majd körül bennünket. Így vagy úgy, de úgy éreztem, hogy ezzel segítségére lehetek a klienseimnek a jövőben teljesebbé tenni az életüket. Persze, nincsen új a nap alatt: a pszichológia sok területen támogatja az építészetet, vagy éppen a gyakran használt eszközeink tervezésében az ergonómiai fejlesztéseket (például hova kerüljön a vasaló bekapcsoló gombja, vagy milyen szakaszokban csippantson a sütőnk, ha kész az étel). A környezetpszichológia és az ergonómia határterületei a pszichológiának.

Pszichológusként pedig az a tapasztalatom, hogy a lakóterünk állapota, a berendezése, vagy éppen a rendezettségének hiánya sok mindent elárulhat egy ember lelki állapotáról, vagy élethelyzetéről. Gyakori, hogy klienseim élethelyzetét hűen visszaadja az, hogy milyen az otthonuk, vagy ha bekövetkezik egy nagy változás, egy szakítás, vannak, akik mozgatni kezdik a bútorokat, átfestik a falakat, meg akarnak újulni gyorsan kívülről. Előfordult már az is, hogy egy sok éves hiábavaló párkeresés oldódott meg azzal, hogy a kliensem igazán elkezdett törődni az otthonával, egyre jobban magára talált benne, végre élvezni kezdte az
otthont töltött időt, nem menekült, nem érezte magát egyedül az otthonában. Vendégeket tudott hívni, megtanult „otthon lenni”, és így rátalált egy méltó kapcsolat is.

Úgy érzem, hogy a lakberendezési tanácsokkal még jobban hozzá tudok járulni ahhoz, hogy megrendelőink valóban érzelmi terekben gazdag otthont kaphassanak. Ne féljünk felkeresni egy életmód tanácsadót, ha megszeretnénk újulni.

2. Milyen szolgáltatásokkal, tanácsadással segít a Studio Kvasz, melyek azok a területek, melyek a pszichológiát is érintik ezek közül?

Hiszünk abban, hogy egy jól megtervezett, megálmodott térben jó dolgok fognak történni velünk. Az építész munkáját az ügyfelek szokásainak és igényeinek megértésében támogatja a pszichológia. A részletes életmód felmérés része a belsőépítészeti tanácsadásnak, így segítve a feleket abban, hogy az építész valódi otthont tudjon álmodni az ügyfelekkel.

Gyakori, hogy például egy családi ház tervezésénél, vagy egy összeköltözésnél, ez lesz a pár első közös nagy projektje. Pszichológusként tudom támogatni a feleket is abban, hogy meg
tudják beszélni az igényeiket, és közös nevezőre hozhassák elképzeléseiket. Fontos, hogy senki ne érezze úgy, hogy úgy megy bele a megvalósításba, hogy nem is szereti igazán. A munkám során megfigyelem, illetve egyeztetem a megrendelővel a szokásait, életmódjához kapcsolódó térhasználatát. Mit és hogyan csinál otthon, min szeretne változtatni az életében. Az is előfordul, hogy van egy trend, ami tetszik, de mégis, ha jobban átbeszéljük, nem áll közel a személyiséghez vagy az életmódhoz.

A stúdió fő profilja az építészeti- belsőépítészeti- tervezés. Két állandó tagja van jelenleg, Kvasz Ádám és én, Rády Eszter. Ádám építész, ő az, aki az épületeket és belső tereket megálmodja, majd papírra veti és megmodellezi. Ebben a fázisban kapcsolódom be én, ahol Ádám formaalkotási szemléletét és az én emberközpontú szemléletem közös nevezőre hozzuk és folytatódik a tervezés tovább. A két szakterület találkozása és a későbbiekben a szimbiózisa, adja a tervek egyediségén immáron nem csak design, de pszichológia szemszögből is.

3. Mutasd az otthonod, megmondom ki vagy! -mit árul el valakiről az otthona?
“Egy idő múltán minden ház tükrözi lakói személyiségét.” mondja Stephen King

Nagyon sok mindent! Úgy tartja a mondás: ami benn van, az van kívül. Ez a mondás sok helyzetben igaz lehet. 

Például: mindennek meg van a helye, szépen rendezetten sorakoznak a dolgok a helyükön? Elképzelhető, hogy aki ilyen körülményekben lakik, szereti a megszokásokat, szereti az állandóságot a dolgaiban, kiszámítható személyiség. Pontos ember. Szereti, ha rend van körülötte, és az a rendezettség igény nem csak a tárgyak elhelyezésének igényében
mutatkozik meg. Gyakori, hogy a munkája is ilyen: olyan munkakörben dolgozik, amely jól kiszámítható rendben zajlik, és lehet a monotonitást is jól kell tűrnie. Természetesen, ez csak egy példa. Stefanie Stahl a kötelékfóbiáról szóló könyvében egyenesen azt állítja, hogy a
párkapcsolati kötődési minta is jól kirajzolódik a lakókörülményekben. A kötelékfóbiáról, vagyis a kötődési problémákról árulkodhat, ha valakinek nagyon rideg a lakása, csak szinte aludni jár haza, és szinte minden érintetlenül rendezett. Elárulja azt is, hogy hol és kikkel tartjuk szívesen kapcsolatot a házunkban, vagy lakásunkban. A zűrzavaros, rendezetlen élet egyik következménye lehet a rendezetlen lakás is: semminek nincsen helye, vagy semmi sincs a helyén, „szalad”az egész ház. Ajánlom mindenkinek a figyelmébe Marie Kondo könyveit, módszerét, segít rendszerezni megtanulni. Miközben rendet teszünk az otthonunkban, lehet rendet tudunk tenni a fejünkben is.

4. Rend és rendetlenség...otthonunk különböző élettrerekre tagolódik, melyeket tárgyakkal rendezzük be. Honnan tudhatjuk, hogy az otthonunk rendben van? Mit tehetünk azért, hogy ez megvalósuljon, harmóniában éljünk?

Azt, hogy otthonunk rendben van e, szerintünk abból lehet tudni, hogy megnyugvással, jó érzésekkel tölt el az, ha hazamehetünk, vagy éppen vendéget hívhatunk. Ha azok, akik nekünk fontosak, szintén jól érzik magukat az általunk megteremtett körülmények között. Érdemes
átgondolni, ha ez nincsen így: miért nem érzem magam jól otthon? Itt most, ugye elsősorban a lakókörülményekről beszélek és nem az emberi kapcsolatokról, bár ha nincsen hely, ha sok embernek kell összezárva lennie tartósan, nehézségekbe ütközhet az otthoni pihenés. A pandémia alatt is tapasztaltuk: azok, akiknek lett vagy éppenséggel volt otthon kijelölt terület dolgozni, kisebb visszaesésről számoltak be munkaerejükben a „home office”-hoz való átállásra.

Figyeljünk, oda, hogy van e lehetőségünk azokra a dolgokra, amiket otthon szeretnénk csinálni. Előfordul, hogy a párok az intimitás hiányáról beszélnek, és aztán elmondják, hogy a hálószobájuk egy lerakat, nincs is benne hangulatuk semmihez.

5. A mi ügyfeleink száma zömében hölgyek. Úgy tapasztaljuk, hogy a hölgyek azok, akik az otthon kialakításában nagyobb szerepet vállalnak. Szerinted miért lehet ez? A férfiakat kevésbé érdekelné a lakberendezés? Vagy a döntés közös szokott lenni és a vásárlás feladata a hölgyeké, mert köztudottan jobban szeretnek shoppingolni?

Ez nagyon érdekes kérdés, azt hiszem ez lehetne a híres „fészekrakási „ösztön?  Több nézőpontom is van erre: lehet a hölgyek még mindig sok időt töltenek otthon, vagyis több időt, mint a férfiak, ezért számukra jobban feltűnik, hogy mit is lehetne változtatni, mit lehetne cserélni, hogyan lehetne szebb és jobb az otthon. Egy otthonos helyre mindenki szeret megérkezni. Lehet pont ezért imádkoztak a régi görögök Hérához, a családi tűzhely istennőjéhez, mielőtt berendeztek egy házat. A férfiakat is érdeklik a berendezés, de gyakran inkább a digitális berendezés: mit, mivel és hogyan lehet irányítani. A saját tapasztalatunk az, hogy az „okos” otthonok kialakításában több szerephez is jutnak, örömöt is találnak benne. Az azonban, hogy „szép” vagyis harmónikus legyen az otthon, az inkább szeretik a nőkre bízni.

6. Felújítás, vagy új lakás? Melyik érdekesebb feladat számodra?

Nekem egyértelműen a felújítás, felújított lakás. Jó kihívás, és én nagyon szeretem azokat a tereket, ahol már „laktak”, sírtak, nevettek a falak között. Szeretem azt az érzést, amikor belépek egy „használt, felújítandó” ingatlanba és ki kell újra találni az egészet. Természetesen, az új lakások is jó kihívások, de ezt inkább Ádám viszi nálunk!

7. Milyen hatással lehet az valakire, ha huzamosabb ideig nem megfelelő környezetben él, illetve nem tud egy saját otthont magáénak?

Sajnos, ezt még mindig nem vesszük eléggé komolyan. A lakókörnyezetünk bizonyítottan hatással van a mindennapjainkra, a szokásainkra így ezen keresztül az egész személyiségünkre!! Nem csoda, ha nem érzem jól magam, mert nincsen „hova hazamenni”, mert nem tetszik, vagy rendetlenség van, vagy egyszerűen idegen tőlem a környezet. Ez hat a hangulatunkra, az életmódunkra, és lehangoltabbá tehet bennünket.
Fontos az is, hogy milyen a fekvése az ingatlannak, legyen jó a benapozás, figyeljünk oda, hogy legyen elég fény az otthonunkba. Figyeljünk a színekre, azok is hatással vannak ránk: ha valaki szorong, egy olyan lakás, amiben rendetlenség van, nincsen helye a dolgoknak, tovább növelheti a feszültségét. Amerikai kutatások szerint a figyelemhiányos felnőttek és gyerekek számára a letisztultabb lakókörnyezet a megfelelő, kevesebb stresszről számoltak be azok, akiknek pasztellesebb színekkel volt berendezve az otthonuk. A kék hálószobákban alapvetően többet alszanak az emberek, és még sorolhatnám. Ha kérdések lennének, ezzel kapcsolatosan, például, ha valakinek hangulatzavara van, hogyan tudja számára megfelelően
berendezni a környezetét, állunk rendelkezésre.

8. Milyen egy pszichológus otthona? Neked mit jelent az otthon?

Nekem nagyon sok könyvem van, fontos, hogy legyen számomra egy jó íróasztal, dolgozó sarok. Nem régiben született meg Veronika kislányom, és férjhez mentem, így a „szingli”életemben használt lakásomat most egy családi házra cserélem éppen. Nehéz volt elengednem, de az elköteleződésem része a családi életformához. Ebben a lakásban egy
polgári minimál stílust alkottunk meg ( még Nagy Yvette segítségével), a mostani ház inkább az olasz minimál elemeit viseli magán, színesebb, játékosabb és talán otthonosabb is lesz a családnak.

9. Webáruházunkban nagyon sokféle falburkolat, 3D-s falpanel található. Saját otthonodba mi az amit ezek közül beterveznél, vagy szívesen látnál?

falpanelek nagyon jó dolgok, a dolgozó szobámban, és a bejáratoknál tervezem a felújítás során, hogy különböző elemeket, formákat használni fogok. Szeretnék egy avantgard képet is René Magritte festményei közül a nappaliba Kerma nyomtatott falpanelből. Egy kliensem is most újította fel a konyháját, Flexwall falpaneleket használt és otthonossá varázsolta a régi teret. Nehéz életszakaszban van, a felújítás örömet hozott számára.
választék nagyon nagy, ezért azt szoktam javasolni, hogy menjünk el együtt, nézzünk széjjel a megrendelővel, mi az elképzelés, és csak ezután tervezzük be a munkába. Néha csak egy kis változás, egy nem nagy költségvetésű felújítás is sokat jelenthet az otthonunknak. A
falpanelek ebben verhetetlenek.
Köszönöm a lehetőséget, és az interjút!

Mi is nagyon köszönjük Eszternek, hogy megosztotta velünk gondolatait erről az érdekes témáról! 

Linkek:

Rády Eszter

Kvasz Stúdió

Kerma Design